Canionul Tara este unul dintre cele mai frumoase locuri naturale de pe Pământ, cel mai mare canion de pe teritoriul Muntenegrului, cu lungimea de 82 de kilometri și cel mai adânc din Europa. Zona este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, o regiune intens protejată, dar și apreciată de către vizitatorii de pretutindeni.
Canionul este alcătuit dintr-o mulțime de terase stâncoase cu pietriș, plaje cu nisip fin, stânci înalte, dar și peste 80 de peșteri, unele dintre ele deschise vizitelor publice. Foarte speciale sunt cascadele Tarei, acestea creând un zgomot asurzitor ce învăluie zona într-un farmec aparte. Zgomotele produse de apa ce se izbește cu putere de stânci se aud chiar și de pe culmile canionului; mai bine de 40 de cascade înfrumusețează acest teritoriu unic. Cele mai faimoase dintre ele ramân Djavolje Lazi, Sokolovina, Bijeli Kamen, dar și Gornji tepacki Buk sau Donji tepacki Buk. Datorită apelor limpezi, dar și sistemului ecologic unic, Tara a fost inclusă în biosfera ecologică a lumii, fiind protejată în temeiul unei convenții valabile la nivel internațional.
În afara de drumeții în natură, pe cărările umbroase adăpostite de arbori înalți, se pot practica o serie de alte activități printre care cea mai căutată este raftingul. De altfel, raftingul este considerat sport național în Muntenegru.
Ca experiență personală, traseul de rafting parcurs cam în 3 ore jumatate a fost magnific. Apa limpede cleștar, rece asijderea, potabilă, traseul prin defileu, liniștea naturii strapunsă doar de rumoarea, șoapta, vuietul asurzitor la trecerea pragurilor funcție de caracteristicile cursului râului, fac din această aventură o încantare a sufletului...
Comments